PATRONI MEDIALNI

  • Maratończyk
  • maratony polskie
  • ebiegi

 

niepodlegla

 

PORADY

PORADY

Przedstawiamy tylko kilka artykułów napisanych przez naszego eksperta. Zdecydowanie więcej interesujących informacji i mnóstwo przepisów na zdrowe dania znajdziecie Państwo na blogu salaterka.pl

Smutna prawda o pieczywie.

Trudno znaleźć drugi tak ubogi w wartości odżywcze produkt. Im częściej analizuję skład, tym bardziej czuję się nabierany na mit pieczywa, które powinno stanowić podstawę naszego żywienia. Dziś przemysł piekarniczy produkuje bowiem w większości po prostu jedzenie śmieciowe. (więcej)

Jaka woda jest najzdrowsza?

Producenci wody butelkowanej powiedzą, że woda z kranu jest niebezpieczna, producenci wody źródlanej dodadzą, że woda ma głównie nawadniać, natomiast producenci filtrów do wody napiszą wiele artykułów o tym, jak najzdrowsza miękka woda świetnie wpłynie na nasz organizm. A co mówią badania? Coś zupełnie odwrotnego. (więcej)

20 znakomitych źródeł potasu.

Za dobre źródło potasu najczęściej uchodzi tylko kilka warzyw i owoców – pomidor, banan, awokado lub ziemniak. Jak na jeden z najważniejszych minerałów, trochę mało tych źródeł. Dlatego przedstawiam listę 20 mniej popularnych produktów, które są znakomitymi źródłami potasu. (więcej)

30 najlepszych źródeł magnezu.

Gdy myślimy o źródłach magnezu, prawie każdemu w pierwszej kolejności przychodzi na myśl czekolada. Ta ma jednak bardzo mocną konkurencję i daleko jej do takich warzyw, jak np. botwina. (więcej)

20 najlepszych źródeł kwasu foliowego.

Szpinak warto jeść, ale nie dzięki dużej zawartości żelaza, ale ogromnym ilościom występującego w nim kwasu foliowego. Szpinak jest jednym z najlepszych źródeł tej bardzo ważnej witaminy. (więcej)

20 najlepszych źródeł żelaza.

I nie jest to szpinak, który plasuje się daleko poza pierwszą „20”. Zawartość żelaza jaką posiadasz wpływa na ilość tlenu jaka dociera do całego Twojego organizmu. Jest to niezwykle ważny dla zdrowia pierwiastek. (więcej)